19/08/2022

Online Nyheder

Online Nyheder

Hvordan har dine tænder det?

paradentose

Paradentose er en alvorlig sygdom, og den bliver mere og mere udbredt i takt med, at cariesforekomsten falder, og vi beholder vores tænder længere. Det er en sygdom i tandkødet, der kan være så alvorlig, at man ultimativt vil miste sine tænder.  

Behandling kan søges hos de fleste tandlæger med speciale i paradentose.  

Hvad kan du gøre? 

Når du først har mistet dine tænder, så er det meget svært at redde dem igen. Paradentose er på den måde en ret frygtelig sygdom. Du kan med fordel passe på dine tænder forebyggende i stedet for. Risikofaktorerne er ret kendte, så hvis du eliminerer dem, er du kommet langt.  

Det er for eksempel rygning, der er den helt store synder. De gør, at betændelsestilstanden i tandkødet øges, og ja så er du altså mere disponeret for paradentose. 

Hvordan stopper du så med at ryge? 

Det er faktisk ret svært. Men der er flere tilbud til rygere, så du kan stoppe nemmere. Du kan for eksempel installere en app, der regner ud, hvor mange penge du sparer. På den måde får du et håndgribeligt bevis at gå efter, hvis du er interesseret i det økonomiske incitament.  

Hvis du dermed er mere til sundhedsfordelene, findes der utallige pjecer om emnet, hvor du kan se, hvordan du bliver sundere dag for dag. Der er helt sikkert også apps til det. Hvis du bare ikke kan gå ud af afhængigheden, kan du prøve hypnose eller nikotintyggegummi.  

Mange har drømme om at miste deres tænder 

Tænder er ultra vigtige for vores selvfølelse, og smilet gør meget for vores udtryk i verden. Det er en måde at kommunikere glæde på. Men det er ikke nemt, hvis paradentose har taget alle dine tænder. Selv med meget få tænder kan du stadig smile, men det kan være, du ikke har lyst. Det kan være, du føler dine kinder er indsunkne, eller også har du fået de berygtede hestetænder.  

Korte tænder vidner om ungdom, og de vigende tandhalse er ligesom de vigende hårgrænser. De er dybt ubehagelige at være vidne til – lidt ligesom at se rynkerne tegne de mange linjer i dit ansigt. Kroppens forfald er ikke noget, som nogen nyder. 

Kan du gøre noget kosmetisk? 

Der er selvfølgelig enkelte tilfælde, hvor det bare er en enkelt tand, den er gal med, og så er det med at skynde sig at få gjort noget ved det. Paradentose kan nemlig smitte fra tand til tand. Det er, fordi bakteriekulturen nede i tandkødslommen godt kan vandre videre til de næste tænder. Og det er bakterierne, der starter immunforsvarets reaktion mod tandkødet. Og så ender du altså potentielt med ingen tand.  

Du kan selvfølgelig få renset lommen hos en anerkendt tandlæge, og dermed måske redde din tand. Kirurgi kan også være en mulighed, så det bliver nemmere for dig at gøre rent. En ordentlig tandbørstning kan gøre rigtig meget. Ultimativt kan du få en bro over hullet eller et gebis, hvis du ønsker det på den lange bane.