19/08/2022

Online Nyheder

Online Nyheder

Køb en godkendt blodtryksmåler

Blodtryksmåler

Forhøjet blodtryk er et alvorligt problem, som påvirker mange danskeres hverdag. Blodtrykket er et udtryk for, hvor stor den kraft, som hjertet pumper blod rundt i kroppen med, er.

I løbet af hverdagen vil blodtrykket hos et normalt menneske stige eller falde i takt med de aktiviteter, de udfører: Aktive menneskers blodtryk vil helt automatisk stige oftere, da det sker i forbindelse med fysisk anstrengelse – men også ophidselse eller kolde temperaturer i for eksempel brusebadet kan forårsage midlertidige stigninger. Dog er dette ufarligt, så længe blodtrykket selv kan finde ud af derefter at falde igen, når man slapper af eller sover, hvor det er lavest.

Det er dog ikke noget, alle menneskers blodtryk nødvendigvis kan – og derfor er en blodtryksmåler i hjemmet værdifuld for at undgå større helbredsproblemer.

Derfor har du brug for en blodtryksmåler

Hvis man ikke sørger for en gang imellem at tage status på sit blodtryk, er det desværre nemt ikke at opdage, hvis det generelt er for højt – og jo før, man opdager det, jo nemmere er det at behandle.

Forhøjet blodtryk kan både være genetisk betinget, men en forkert livsstil kan også disponere dig for det – og ubehandlet kan det føre til hjerneblødninger, nyreskader eller blodpropper i hjernen eller hjertet som følge af åreforkalkning.

Selvom træthed, svimmelhed og hovedpine kan være symptomer, er disse tegn desværre langt fra til stede hos alle med forhøjet blodtryk. Man kan altså gå med det i mange år uden overhovedet at vide det. Derfor er en blodtryksmåler i hjemmet en god idé, så man selv med jævne mellemrum kan måle sit blodtryk – og slå alarm, hvis man registrerer en konsistent stigning.

Det skal du være opmærksom på, inden du køber en blodtryksmåler

Som med alt andet skal du dog ikke bare fuldstændig ukritisk kaste dine penge efter den første blodtryksmåler, du støder på under en hurtig Google-søgning. Lad dig ikke narre af webshops, der reklamerer med, at bestemte målere er ”Bedst i test” – undersøg i stedet, at den blodtryksmåler, du har i kikkerten, er godkendt af de relevante myndigheder.

Størrelsen er måske ikke noget, man tænker over, når man køber medicinsk udstyr – men det kan faktisk også gøre en kæmpe forskel, når det kommer til blodtryksmålere. Mennesker med overarme, der er større end 36-38 cm., har faktisk ofte svært ved at finde en model, der passer dem – og selvom man godt kan måle blodtrykket på håndleddet, skal kvaliteten være i top for, at det fungerer.

Sådan forebygger du forhøjet blodtryk

Selvom forhøjet blodtryk i mange tilfælde behandles medicinsk, er der bestemt ting, du selv kan gøre for at forebygge, at det overhovedet når dertil.

Et overordnet tema er uden tvivl en sund livsstil: Sørg for at vedligeholde en sund vægt og fedtprocent, spis varieret og drik alkohol med måde, hvis overhovedet. Få motion jævnligt – du skal gerne have pulsen op mindst 30 min. om dagen – undgå rygning og for så vidt muligt stress og hold kolesteroltallet og natriumindtaget nede.

Konsultér din læge, inden du ændrer dit medicinindtag, og få selvfølgelig blodtrykket målt jævnligt – blot for at nævne et par gode tommelfingerregler.