19/08/2022

Online Nyheder

Online Nyheder

Sådan skifter du til kornfri hundefoder

Hundefoder

Opskriften på det gode hundefoder har ændret sig drastisk over de sidste par årtier. Vi er kommet fra en tid, hvor de fleste var tilfredse med at fodre hunden med det billigste hundefoder fra supermarkedet og rugbrødsmadder med leverpostej, til en ny tid, hvor vi har lært, at det kan gøres meget bedre.

I dag, når vi snakker om hundefoder i ordentlig kvalitet, snakker vi om kornfri hundefoder med et højt indhold af kød. På internettet findes der gode mærker som f.eks. Hike.dk, mens du på de forreste hylder hos dyrehandlen i dag også finder andre gode mærker.  

Disse mærker koster langt mere end dem fra supermarkedet, så hvorfor skifte? Og hvordan?

Korn og andet fyld

Traditionelt er hundefoder blevet lavet hovedsageligt af restprodukter fra vores egen produktion. Det vil sige at hovedindholdet består af korn og majs, samt andet billigt fyldstof, mens kun en lille del har været kød.

Det billige foder fra supermarkedet har sjældent set skyggen af rigtigt kød, her snakker vi udelukkende restprodukter, dvs. indvolde, ben, hud og fjer. Det lyder ikke særlig appetitligt og det er så absolut heller ikke det hunden har brug for.

Hunden har brug for endnu flere forskellige typer af proteiner end vi mennesker har, og det findes først og fremmest i kød, hvorfor hundefoder bør bestå af en langt større andel rigtigt kød og sunde grøntsager frem for korn.

Kornfri hundefoder

I dag er rigtig mange hundeejere blevet opmærksomme på, at hundefoder slet ikke behøver indeholde korn. Kendte mærker af hundefoder er begyndt at producere kornfri hundefoder.

Vil du blot undgå korn, f.eks. på grund af allergi, kan det være et udmærket valg, men vær opmærksom på, at kornindholdet ofte blot er skiftet ud med ris eller kartofler. Skiftet hertil er forholdsvis nemt, og kræver kun en let overgang, hvor du blander det gamle foder med det nye kornfri hundefoder.

Kvalitetsfoder med højt kødindhold

Vil du derimod skifte til et rigtigt kvalitetsfoder, skal du kigge efter et kornfri foder med et indhold af rigtigt kød på mellem 50 og 75 procent. Denne type foder kræver en længere og mere forsigtig overgangsperiode. Skifter du for hurtigt, kan du risikere at slå hundens mave helt ud og give den flere måneders bøvl med dårlig mave.

Skifter du fra et mærke af lavere kvalitet, hvad end vi snakker det billige foder fra Rema eller dyrlægens Hill’s eller Royal Canin, så er det en rigtig god idé at starte med et nyt foder, hvor kødindholdet ligger på omkring de 40-60 procent.

Start med kun at blande en ganske lille smule af det nye foder i med det gamle, og arbejd dig langsomt opefter. Det må gerne ske over en hel måned. Får hunden dårlig mave, så bliv på et opblandingsniveau den kan klare lidt længere.

Fungerer hunden godt på det nye foder, kan du prøve et med et højere kødindhold. Oplever du at dens mave bliver tynd og afføringen mørk og ildelugtende, så hold dig til et kvalitetsfoder, med omkring 40-60 procent kød, da nogle hunde fungerer bedre på dette niveau.