28/04/2024

Online Nyheder

Online Nyheder

Er bæredygtigt undertøj og tøj det næste skridt?

bæredygtigt undertøj

Vi lever i en tid, hvor bæredygtighed for alvor er ved at komme i fokus og stå skarpt, både i den danske og den internationale bevidsthed. Vi ved alle sammen, at det er ved at gå så grueligt galt. En hel del af os har erkendt, at det allerede er gået galt. Og vi gør hvad vi kan. Vi bruger mindre plastik og producenterne er i den grad blevet bedre til at anvende genbrugsplast til de ting, vi endnu ikke har fundet gode alternativer til.

Men hvad er næste skridt?

Hvad med bæredygtig omlægning af tøjproduktionen?

Forbrugerrådet Tænk fremlagde for ganske nyligt en ny rapport, udarbejdet af affaldskonsulentfirmaet EcoNet, der viste at mængden af nyt, ubrugt tøj, der destrueres hvert år i Danmark, er ufatteligt meget højere end før antaget. Faktisk destrueres der hvert år op imod 700 tons tøj, eller det som svarer til omkring 3 millioner t-shirts. Tøjet er aldrig kommet ud af butikkerne, mærket sidder stadig i tøjet og det fejler absolut ingenting.

Produktion og distribution af tøj udgør en kæmpe belastning for miljøet. Til dels kan vi argumentere for, at det er rimelig nødvendigt, men det kan gøres bedre. Derfor er det måske et naturligt næste skridt at kigge på fremstilling af bæredygtigt undertøj og tøj, samt vores forbrug af selv samme?

bæredygtigt undertøj

Det starter med dig og dine valg

En af de største udfordringer vi står overfor, når vi forsøger at påvirke produktionen i en mere bæredygtig retning, er den almindelige danskers engagement. Vi forventer langt hen ad vejen, at forandringen sker hos producenterne, og at vi derefter kan købe bæredygtige produkter og have det godt med os selv og vores indsats. Men sådan virker det ikke.

Forandringen sker i langt højere grad den anden vej. Hvis vi, som helt almindelige danskere, ændrer vores tilgang til, hvordan vi køber ind og hvad vi forventer af producenterne, bliver der lagt et pres på industrien, der kan skubbe den i gang. Vi skal vælge at købe bæredygtigt undertøj, vi skal vælge at kigge efter trøjer med de rigtige mærkater.

Det kan du gøre for selv at gøre en forskel

Men, hvad kan du så gøre, helt konkret? Du kan vælge tøj, der er produceret af bæredygtige eller genanvendte materialer. Du kan købe tøj, der er produceret af hurtigvoksende, naturlige materialer, som f.eks. bambus, og du kan kigge efter Oeko-Tex certificeringen. Du kan tænke på, hvor produkterne er produceret og forsøge at vælge danske, eller europæiske produkter.

Men først og fremmest så kan du begynde at overveje om ikke det er bedre, at du køber den der dyre, lækre trøje du har haft kig på så længe, i stedet for at give dig selv fire billige trøjer som plaster på såret. Køb bæredygtigt tøj i ordentlig kvalitet, og tøj du kan bruge længe. Køb tøj som du vil elske, i stedet for det billige tøj, der ryger ud efter en enkelt sæson, eller når det har ligget i skabet så længe, at du har glemt hvorfor du overhovedet købte det.