19/08/2022

Online Nyheder

Online Nyheder

Sådan kommer du af med hudorme

Hudorme er små sorte prikker, der typisk findes på næsen, i panden eller på din hage. Prikkerne kaldes også for komedoner, og du kan også være uheldig at finde dem på enten brystet eller ryggen. Til trods for deres lidt sjove navn, har prikkerne altså intet at gøre med rigtige orme. De er absolut heller ikke farlige, men hvis du døjer med dem, synes du helt sikkert, at de er irriterende. Derfor er det rart at vide, at du kan få hjælp til at komme af med hudorme.

Derfor får du hudorme

Hudorme opstår, når du har tilstoppede talgkirtler. Derfor vil prikkerne også være tydeligst der, hvor du har flest talgknopper. Talg er egentlig din huds egen fugtighedscreme. Derfor vil du heller ikke undgå at producere talg – det er bare bedst, hvis du kun producerer tilstrækkeligt af talg.

Hvis din krop overproducerer talg, vil den overskydende talg ophobe sig i din hud. Derfor bliver talgknopperne tilstoppede, da talgen ikke kan komme ud af din hud. Det er sådan en hudorm opstår.

Der kan være flere grunde til, at din talg produktion er ude af balance. Men oftest skyldes det en hormonel ubalance. Den hormonelle ubalance kan være forårsaget af, at du er kommet i puberteten, at du er blevet gravid, at du er stoppet med p-piller og en masse andre ting.

Derudover kan den hormonelle ubalance også skyldes stress. Hvis du derfor pludseligt oplever mange hudorme, kan det være en god idé at sætte tempoet lidt ned.

Når du gerne vil af med komedonerne

Når du gerne vil af med prikkerne, er det vigtigt, at du vælger de rette produkter. Produkterne skal være fremstillet med henblik på at kunne reducere komedoner. Derfor er det en god idé at vælge produkter, der indeholder A-vitamin og salicylsyre. Salicylsyren er nemlig fedtopløselig, og derfor kan den rense din huds porer i dybden.

Lad være med at eksfoliere

Når det kommer til komedoner, findes der desværre en række kendte behandlingsmetoder, som hævder at reducere hudormene, men som i stedet ofte forværrer dem. Det drejer sig blandt eksfoliering. Hudorme opstår i de dybere lag i huden. Derfor giver det ikke mening at forsøge at skrubbe dem væk på overfladen. Desuden er eksfoliering, og lignende metoder, meget hårde ved din hud. I stedet bør du bruge en eksfolieringcreme eller eksfolieringsprodukter, der kan er fremstillet til at bekæmpe hudorme.

Hold dig fra black masks og næsestrips

Et meget kendt produkt, til bekæmpelse af hudorme, er black masks. Der findes dog ingen videnskabelig dokumentation, der understøtter maskernes effekt. Black masks kan til en vis grad sammenlignes med gaffatape. Der er et produkt, som de færreste vil sætte på deres hud. Derfor bør du heller ikke anvende black masks. De er unødvendige hårde ved din hud, og så virker de ikke i længden.

I samme boldgade findes der også næsestrips. Det er en slags plaster, som du sætter på næsen. Herefter hiver du stripsene af. Stripsene har heller ikke nogen veldokumenteret effekt. Til gengæld er de også hårde ved din hud. Derfor bør du heller ikke anvende denne form for behandling.